31 Ocak 2014 Cuma

CANAN'IN TASARIMLARI

Bize sunulan yaşamı, üreterek yaşamak başka bir yapıda olmayı gerektiriyor galiba. Bu, insanlar da nerede olursa olsun bir mıknatıs gibi birbirlerini çekiyorlar.
 
Bu yazımızda  BeHeR olarak başka bir üreticiye ev sahipliği yaptık.  O'nu ve yaptıklarını tanıyalım,  çalışmalarını   başka insanlarla  da paylaşalım istedik. O yıllardır bıkmadan usanmadan üretiyor. Bıkmadan usanmadan diyorum çünkü el işleriyle uğraşanlar bilir ''eli çok düzgün''   tanımı  bu ürünlere az bile.  Yapılan her çalışma, bu kadar temiz, bu kadar düzgün mü olur. Yaratıcılık ve estetik de ayrı bir konu...
 
Canan'cığım hiç boş durmaz. Sosyal yardımlaşma dernekleri, ailesi, köpeği, ürettikleri hepsi ayrı birer konu aslında. Ürettiği bir çok çalışmayı dernekler adına yaparak  ve satarak bir kez daha içten bir gönüllü olduğunu kanıtlar.
 
Sevgili Canan'cığımın bazı çalışmalarından örnekler...  Çalışmalarına bir bakın derim... Kendisine ulaşmak için:
 
 
 
 
 
 
 
 
ÇÖP POŞETTERİNDEN HARİKALAR
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KEÇE MAGNETLER
 
 
 


 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 



 

 
 
 
 
 
 
SEVGİYLE KALIN...
 
 

28 Ocak 2014 Salı

EN İYİ BLOG YARIŞMASI

Sizler de benim gibi  sayfanızı daha geniş  kitlelere ulaştırmak istiyorsanız:

Bu etkinlik tam bizlere göre. '' En İyi Blog Yarışması '' yakında başlıyor. Blog sayfanızın daha geniş kitleler tarafından duyulması, kalıcı bir takipçi kitlesi edinmesi ve siteler arası link trafiğini arttırmak adına düzenlenen etkinlik bloğumuz için bir şans olabilir.
               Yarışmaya katılmak için, http://blogdeposu.blogspot.com/ linkine tıklayarak ayrıntıları öğrenebilirsiniz.               


 
 
 
 
BOL İZLEYİCİLİ GÜZEL GÜNLER...

24 Ocak 2014 Cuma

TEMEL SANAT EĞİTİMİ

 
Tasarlama olgusunun  gözlem yapma ile başlayıp, sezgisel düşüncelerle geliştiğini daha önce  paylaşmıştık.  Bu düşüncenin gelişmesi için,  eğitim kurumlarının çeşitli basamaklarında, bir çok öğretim teknikleri ile ''temel sanat eğitimi'' verilir. 


Temel sanat eğitimi, 4+4+4 eğitim sisteminde ''Teknoloji ve Tasarım Eğitimi'' ve ''Görsel Sanatlar Eğitimi ''dersi ile uygulanır. Ancak bir çok okulda teknoloji ve tasarım dersi (pek önemsenmediği için)  sanat eğitimi almamış kişiler tarafından uygulanır. Görsel sanatlar  dersinde, bu duruma pek rastlanmaz. (Genelde resim eğitimi almamış bir kişi resim öğretmeni olmaz.)  Sistem içindeki bazı olumsuzluklar burada da kendini göstermiştir. Hatta özel okullarda uygulanmaz bile. Oysaki zorunlu derstir. Şu anda da 5. ve 6. sınıf ders programlarımda yer almamakta, sadece 7. ve 8. sınıflarda uygulanmaktadır. Gelecek yıl ise sadece 8. sınıflarda uygulanacağı söylenmektedir.  Daha sonraki yılı ise, kimse bilmiyor. Bu olumsuzluklarla, amacını yitiren,  temeli olmayan, zaman doldurmak ve test çözmek için kullanılan ''boş ders'' olmuştur . Üstelik yöneticilerinizde bu hasarlı yapının içinde kısır ve kıt vizyonla size değer vermiyorsa kendinizi çaresiz hissedersiniz. Yapabileceğiniz yılmadan usanmadan,  her yeni gün verebileceğiniz bilgiler olduğunu düşünmektir.


Vaz geçemezsiniz... Çünkü  hiç beklemediğiniz bir anda, gözlerinizin içine merakla bakan  bir öğrenciniz çıkıverir... O zaman, yeni baştan sarılırsınız dersinize. Sabrınızı ve bilgilerinizi yeniden konuşturursunuz... Vermek istediğiniz estetik ve görsel algıyı bir tane çocuk anlayacaktır artık.  Hayal kurmayı, yaratıcı olmayı öğrenecektir... Bu bilgiyi sizden aldığını hatırlamayacak. Olsun.  Siz, bilgilerinizi paylaşırken böyle bir pazarlıkla yola çıkmadınız ki.... Hangi mesleği seçerse seçsin inovatif olmayı ve temel görsel algıyı mesleğinde uygulayacak. Umutlarınız geri geldi.  Birbirinin kopyası, çirkin yapılaşma olmayacak. Hayal kurmayı  baltalayan  çirkin yazılar, sabun köpüğü kitaplar basılmayacak. Zaman israfı yaratan kurgusuz filmler yapılmayacak. İnsanlar birbirinin aynı olmak için kopyalanmış marka  kıyafetleri satın almayacak.   Teknolojiye son model olduğu için değil ihtiyaç duyduğu için sahip olacak. Hazmedilmiş  bir zevk ve zeka ile yeni tasarımlar, estetik ve teknolojik değerleri benimseyen bir birey yetişecek... O zaman......

 

 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 
 
 



 
 

 
 
 
 


 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 

 
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 1.DÖNEM DÜZEN KUŞAĞI ÇALIŞMALARI
 
 
İYİ TATİLLER...
 
 

 

 
 
 



 

 
 

17 Ocak 2014 Cuma

''AYDINLAT ''

Aydınlatmalar, evlerimizin vaz geçilmezlerindendir. Bu şekilde şık alanlar  ve dekoratif ortamlar sağlanabilir. Herhangi bir aracı aydınlatma ürününe dönüştürebiliriz. Ancak bu aracı doğru elektrik elemanları ile kullanmak  ve doğru bağlamak   gerekir.  Güvenlik tedbirleri alınmadan da  asla çalışılmamalıdır... Elemanların yanlış bağlanması tehlike yaratabilir.
 
Aydınlatma yapmak için:  Aydınlatma aracı, iletken, anahtar, fiş, uygun duy ve o duya uygun ampule ihtiyacınız var. Bütün bu elemanları birleştirmek içinse bir kontrol kalemine ihtiyacınız olacak. İletkeni ayırmak ve kesmek içinse küçük bir pense veya karga burnu işinizi görecektir. Dikkat dikkat!  Avize bağlantısı veya kablo bağlantısı yapacaksanız kesinlikle herhangi bir pense kullanamazsınız...
 

 
Basit bir elektrik devresi yapmak için  gerekli elemanlar ise şöyledir:

1-Üreteç
2-Almaç(lamba, zil vb.)
3-Anahtar
4-İletken

Basit elektrik devresinin şema gösterimi ise aşağıdaki gibi yapılır.
 
 
BeHeR-Tasarım,  ''Bunu ben de düşünmüştüm'' çok sıkıcısın diyorsanız, uygulamaya geçelim. Sizlerde kendi aydınlatmanızı tasarlamaya başlayın!
 


Gelelim bizim aydınlatmamıza....

Züccaciye dükkanının işe yaramazlar bölümünden ucuza alınan cam kap bu aydınlatmanın çıkış noktası oldu. Çünkü, bu cam kap daha önce musluklu bir sürahi imiş. Musluk kırılınca... Cam kabın alt kısmında contalı bir boşluk kalmıışş... Bu nedenle kaderine terkedilmiişş... Takii BeHeR-Tasarım onu görünceye kadar...
 


Bağlantı için:


İletken bu iş için kalın.  Siz elemanlarınızı bir yapı marketten, elektrikçiden veya  inşaat malzemeleri satan bir dükkandan satın alırsanız uygun elemanları vereceklerdir.



 
Bu çalışma için duvartipi duy kullanıldı. 
 
İletken uçlarını çok fazla açmayın!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Püf Noktası: Duyun sabit durması için bantlayabilirsiniz.
 
 
 

 
Anahtar bağlantısı 
 
 
 
 

 
Fiş bağlantısı

 
Püf Noktası: Bakır uçları vidanın altına biraz bükerek yerleştirin ama ikiye katlamayın ve vidaları çok sıkmayın teller  zamanla kırılabilir!




 
 
 
 
 
 
 
Duyun görünmemesi için, ampulün etrafına deniz kabukları, boncuk, bilye  veya herhangi bir atık materyal kullanabilirsiniz...
 
 
  

 
 
 
 

 
 
 
Aydınlatmamız kitaplığın üzerindeki yerini aldı.
 
 
 


Aydınlatmaları eşyalarımızın arasında,  sadece dekoratif görüntüler elde etmek için de kullanabiliriz!





GÜNLERİNİZ HEP AYDINLIK OLSUN