3 Mayıs 2014 Cumartesi

TANGRAM YAPALIM

Tangram, taş, kemik, plastik veya tahtadan yapılmış olan geometrik biçimlerdeki yedi adet parçayı bir araya getirerek çeşitli formlar oluşturma esasına dayalı yaratıcı bir zeka oyunudur.

Hedeflenen form, geometrik bir şekil, hareket halindeki bir insan figürü, hayvan figürü, alfabedeki bir harf ya da benzeri bir şey olabilir. Hedef olarak belirlenen formu oluşturabilmek için, yedi parçanın tamamını kullanmak gerekir. Bu parçalar, farklı büyüklüklerdeki beş adet üçgen, bir adet kare ve bir adet paralelkenardan oluşur. Bu yedi parçanın Güneş, Ay, Mars, Jüpiter, Satürn, Merkür ve Venüstemsil ettiği söylenmektedir. Çin'de geliştirilen bu oyunun ortaya çıkışı çok eski tarihlerde olmuştur.

Uzmanlar, tangramın 18.yüzyıldan önce Uzak Doğu'da başladığını ve daha sonra batı ülkelerine yayıldığını söylemektedirler. 1818'e kadar tangram yayınları Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere'de görülmüştür. 19. yüzyılda Avrupa'da ve Amerika'da yayılmış ve günümüze kadar gelmiştir. 19. yüzyılın sonlarına doğru Alman bir sanayici taştan tangramlar ve parçalı bulmacaları The Anchor Puzzle adı altında üretmeye başlamıştır. 1903 yılında Amerikalı ünlü satranç ustası ve oyun üreticisi Sam LyodTan'ın 8. Kitabı adlı tangram kitabını yazmış, bu kitapta tangram oyununun günümüzden 4000 yıl önce Tan isimli bir tanrı tarafından icat edildiğini söylemiştir.  Sam Lyod'un kitabında, bazılarının çözümü mümkün olmayan 700 adet tangram bulmacası vardır. I. Dünya Savaşı sırasında bulmacalar en popüler devirlerini yaşamış, her iki tarafın askerleri de siperlerde beklerken bu oyunu oynamışlardır.

Tangramın tarihi ve ne olduğundan bahsettikten sonra biraz matematik yaparak, tangramın nasıl çizileceğini anlatalım. Tangram çizmeyi bildikten sonra tahta, kağıt, kartona veya farklı tasarımlara uygulamak çok kolaydır.  
Ölçüsü ne olursa olsun bir kare çiziyoruz.

Kareyi çapraz olarak (diyogonal) bölüyoruz.

Çapraz çizgiyi dört eşit parçaya bölerek,  karşı köşe dahil dört nokta elde ediyoruz.

1. noktadan 3. noktaya bir dikme çiziyoruz.

İki dik kenarı eşit olarak ikiye bölüyoruz ve iki yeni nokta elde ediyoruz.

Bu iki noktayı birleştirerek  orta noktasını da belirliyoruz.(7. nokta)

3. ve 7. birleştirerek ve 4. ve 6. birleştirerek kare parçayı oluşturuyoruz.

2. ve 7. noktayı birleştirdiğimizde ise paralelkenar olan parçayı elde etmiş oluyoruz. 

TANGRAM HAZIR...


PÜF NOKTASI: Genelde 7 renk kartona aynı boyutlu kareden tangram çizerek bu parçaları öğrenciler arasında değiştiriyoruz. Böylece her parçası başka renkli tangram elde ediyoruz.


Tangram oynamanın yararları...

1-Dikkat, konsantrasyon, odaklanma,
2-Algılama,
3-Şekil-uzay konumu algılama,
4-Şekil-zemin algılama,
5-El-göz koordinasyonu,
6-Muhakeme ve kıyaslama,










Sizce,  hangi şekiller yapılabilir?








3 yorum:

  1. Harika bir site, harika bir blog, harika bir blogcu :-)
    İyiki doğdun beher tasarım :-)

    YanıtlaSil
  2. daha önce nasıl görmedim burayı.süper paylaşımlar var :)

    YanıtlaSil