15 Temmuz 2013 Pazartesi

GELENEKSEL TAŞ BEBEK YAPIMI

                Geleneksel taş bebek yapımı dört taş ve hamur seramiği ile yapılır. Yine aynı hamur ile kaplanır, giydirilir, su bazlı bir boya ile boyanıp vernik uygulanır.
 
        
              Geleneksel taş bebek yapımına başlayalım. Aslında kullanılan malzemeler hepimizin evinde var. Taşları herhangi bir yerden toplayabilirsiniz. Temizleyip kurutmak ilk şart. Taşları, 2 düz taş, 1 gövde için taş, 1 adet de yumurta şeklinde taş olarak seçebilirsiniz. Taşların büyüklükleri orantılı olmalıdır. Olmadığı taktirde daha komik bebekleriniz olur. İsterseniz bu durumu da  tercih edebilirsiniz. Taşların yapısına göre bebeğinizin karakteri, kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Kendi karakterini kendisi belirleyecektir. Açıkçası bu durum çok şaşırtıcıdır.
 
 
                   Hamur seramiği için gerekli malzemeler:
 
                Hamur seramiğinin malzemeleri  un, nişasta(mısır nişastası buğday nişastasına göre  hamuru biraz sertleştirir.), ahşap tutkalı, çok az zeytinyağıdır. Bu malzemeleri, yağ hariç birer ölçü olarak karıştırıp istediğiniz çalışmada kullanabilirsiniz. Kuruma süresi yaklaşık bir gündür. Normal oda sıcaklığında kurumaya bırakılmalıdır, yoksa çatlama yapabilir. Yağ çok az hamura katılır. Esnemeyi artırır. Hamur yapıldıktan sonra, bir poşet içinde buzdolabında saklanabilir. Ama mutlaka talk pudrası ile açılmalıdır. Hamura un serper gibi kullanılmalı aşırıya kaçılmamalıdır.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Püf noktası: Hamur büyük olmamalıdır. Kaplama yaparken kötü görünebilir.
 
 
 
 
 
Püf noktası:Hamuru taşın üstüne yedirebilirsiniz.
 
 
 

 
 
 
 




 
 
 

 
Püf noktası :Taş  bebekleri bir yere yaslayarak kurutursanız, taşların kaymasını önlemiş olursunuz.




Bebekleri kurumaya bırakalım. Giydirme ve boyama sonra....
 Hoş kalın...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder