24 Aralık 2014 Çarşamba

KATLA KATLA KES...

Güzel olur yeni yıl gecesi lapa lapa yağan kar... Bu özlemle, yeni yıl ağacına asmak için bulduğum tüm kağıtları kese biçe kar taneleri yapmaya başladım. Kağıtları rastgele kestiğimde istediğim sonucu alamadım. Biraz araştırdım... Japonlar, bu işe de el atmış. Kağıt kesmeyi yüzlerce yıl önce geleneksel kurallara bağlayıp sahip çıkmışlar. Adına da kirigami demişler.

Bakalım ne İmiş kirigami:
Kirigami;  kağıdı keserek şekil verme sanatı.  Japonca’da kiri kesilmiş, kami ise kağıt anlamına gelmekte. Aslında origami ile uygulanıyor. 17. yüzyılda ortaya çıkmış. Günümüzde ise bir çok süsleme sanatında ve modern uygulamalarda kullanılıyor.

Kirigamiden çok güzel iki veya üç boyutlu süslemeler yapılıyor. Bu aralar tercihim kar taneleri. O zaman, muhteşem görüntüleri ve sevimli  doğa harikası, kar tanelerine de bakalım...

Kar kristallerinin hepsi, altı köşeli olmasına karşın  kristal yapıları birbirinden farklıymış. Kar kristalleri üzerinde ilk araştırmaları yapan ABD'li Wilson Bentley, gördüğü muhteşem sanat karşısında adeta büyülenmiş ve elli yıl boyunca sürekli kar kristali fotoğrafı çekmiş. Elde ettiği 6000 resim içinde kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlayamamış. En sonunda birbirinin aynısı iki kar kristali, 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Wisconsin eyaletinde tespit edilmiş. Kristalin,  imkansız gibi görünen bu durumu, yeryüzüne inerken   maruz kaldığı sıcaklık ve nem  değişkenliği imiş....



         

              
         


       


 

      



Kirigami karteneleri için:









Çocukluğumda, biriktirdiğim renkli çikolata kağıtlarını keserek kitap ayraçları yapardım. Katlayarak ve keserek yaptığım bu çalışmaların adını bilmezdim. (Bu tarih, 17. yüzyıla kadar gitmese  de 20. yüzyılda kaldığı kesin:) 





















ACILARIN YAŞANMADIĞI 

SEVDİKLERİNİZLE BİRLİKTE

 MUTLU BİR YIL OLSUN...