24 Ocak 2014 Cuma

TEMEL SANAT EĞİTİMİ

 
Tasarlama olgusunun  gözlem yapma ile başlayıp, sezgisel düşüncelerle geliştiğini daha önce  paylaşmıştık.  Bu düşüncenin gelişmesi için,  eğitim kurumlarının çeşitli basamaklarında, bir çok öğretim teknikleri ile ''temel sanat eğitimi'' verilir. 


Temel sanat eğitimi, 4+4+4 eğitim sisteminde ''Teknoloji ve Tasarım Eğitimi'' ve ''Görsel Sanatlar Eğitimi ''dersi ile uygulanır. Ancak bir çok okulda teknoloji ve tasarım dersi (pek önemsenmediği için)  sanat eğitimi almamış kişiler tarafından uygulanır. Görsel sanatlar  dersinde, bu duruma pek rastlanmaz. (Genelde resim eğitimi almamış bir kişi resim öğretmeni olmaz.)  Sistem içindeki bazı olumsuzluklar burada da kendini göstermiştir. Hatta özel okullarda uygulanmaz bile. Oysaki zorunlu derstir. Şu anda da 5. ve 6. sınıf ders programlarımda yer almamakta, sadece 7. ve 8. sınıflarda uygulanmaktadır. Gelecek yıl ise sadece 8. sınıflarda uygulanacağı söylenmektedir.  Daha sonraki yılı ise, kimse bilmiyor. Bu olumsuzluklarla, amacını yitiren,  temeli olmayan, zaman doldurmak ve test çözmek için kullanılan ''boş ders'' olmuştur . Üstelik yöneticilerinizde bu hasarlı yapının içinde kısır ve kıt vizyonla size değer vermiyorsa kendinizi çaresiz hissedersiniz. Yapabileceğiniz yılmadan usanmadan,  her yeni gün verebileceğiniz bilgiler olduğunu düşünmektir.


Vaz geçemezsiniz... Çünkü  hiç beklemediğiniz bir anda, gözlerinizin içine merakla bakan  bir öğrenciniz çıkıverir... O zaman, yeni baştan sarılırsınız dersinize. Sabrınızı ve bilgilerinizi yeniden konuşturursunuz... Vermek istediğiniz estetik ve görsel algıyı bir tane çocuk anlayacaktır artık.  Hayal kurmayı, yaratıcı olmayı öğrenecektir... Bu bilgiyi sizden aldığını hatırlamayacak. Olsun.  Siz, bilgilerinizi paylaşırken böyle bir pazarlıkla yola çıkmadınız ki.... Hangi mesleği seçerse seçsin inovatif olmayı ve temel görsel algıyı mesleğinde uygulayacak. Umutlarınız geri geldi.  Birbirinin kopyası, çirkin yapılaşma olmayacak. Hayal kurmayı  baltalayan  çirkin yazılar, sabun köpüğü kitaplar basılmayacak. Zaman israfı yaratan kurgusuz filmler yapılmayacak. İnsanlar birbirinin aynı olmak için kopyalanmış marka  kıyafetleri satın almayacak.   Teknolojiye son model olduğu için değil ihtiyaç duyduğu için sahip olacak. Hazmedilmiş  bir zevk ve zeka ile yeni tasarımlar, estetik ve teknolojik değerleri benimseyen bir birey yetişecek... O zaman......

 

 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 
 
 



 
 

 
 
 
 


 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 

 
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 1.DÖNEM DÜZEN KUŞAĞI ÇALIŞMALARI
 
 
İYİ TATİLLER...
 
 

 

 
 
 



 

 
 

4 yorum:

  1. Bu xonuda ciltler dolusu yazabilirim de xlavye xahrolsun:)) ğrencilerin gzlerindexi ışığı grünce işte bu her şeye değer ve o ışığa sebep olan hiç unutulmaz .Biliyorum.İyi tatiller canım. Bu yana gel de beraber ATA ya şixayete gidelim.

    YanıtlaSil
  2. ilk fırsatta diyelim...güzel günlerin umuduyla...sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. aferin gençlere çok başarılı çalışmalar.
    merhaba sizi blog deposu sayesinde tanıdım ve ekledim fırsat buldukça uğrayacağım sevgiler,güzellikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler...fırsat verildiğinde çocuklarımız mucizeler yaratıyor...

      Sil