31 Mayıs 2013 Cuma

TASARIMIN ÇIKIŞ NOKTASI

             Farklı görüşlere göre değişse de tasarımın temelini oluşturan en önemli kavramlar parça, birim, tekrar, mekan, yüzey, düzen, topluluk, ritm ve bütünlüktür. Tasarımın temel çıkış noktası ise gözlem yapma becerisini kazanarak yaratıcı düşünceyi ortaya çıkarmaktır. Çevremize biraz dikkatli bakarsak tüm doğa ve yaşam birbirini takip eden tekrarlardan veya parçalardan oluşmuştur. Hücrelerimiz, gece gündüz, kalp atışlarımız, bir kumaşın ilmekleri, notalar gibi... İnsanoğlu ilk çağlardan bu yana sınırsız yaratıcı yeteneği ile bu parçaları, tekrarları birleştirmiş, bütünleri, toplulukları, toplumları oluşturmuştur.
            Bizler, eğitim sistemimizde bu kavramları vererek çeşitli çalışmalar yaparız. Çoğu kez sonuç beklentilerimizi karşılamaz. Çünkü eğitimin diğer alanlarında bu durum desteklenmez. Gereksiz ve zaman kaybı olarak algılanır. Oysa ki geleceğin var olabilmesi için yaratıcı bakış açısına ihtiyaç vardır. Bu yaratıcı bakış, teknolojiyi doğurur. Eğitim sisteminde temel oluşturacak bu dersin kaldırılmak istenmesi, her durumda bir yanlıştır. Bu dersin zaman zaman doğru kişiler tarafından verilememesinin de bunda etkisi vardır. Ne de olsa estetik, öngörü ve yaratıcı düşünce ile iyi bir eğitim ve de zaman gerektirir.
           Bir çok olumsuzluğa rağmen, ana sınıflarında ve kreşlerde çocuklara çok çeşitli çalışmalar ve materyallerle bu kavramlar verilmeye çalışılır. Bir rastlantı sonucu Muratpaşa Belediye Kreşi'nin yıl sonu sergisinden haberdar oldum. Geleceğimizin emaneti çocuklarımızın çalışmalarını burada görerek ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Merak mı ettin, yıl sonu sergisi, 1 Haziran tarihine kadar devam edecek. Sözkonusu sergi, Antalya Muratpaşa Belediye binası girişinde bulunan sergi alanında, gezmeniz dileğiyle.
            Sergide, farklı materyallerle yapılmış bir çok öğrenci çalışmaları var. Ancak ben sizlere yukarıda yazdığım bilgileri destekleyen, tasarımın çıkış noktası olan ''parça ve bütün'' kavramı içeren çalışmaların bazı bölümlerinin fotoğraflarını çektim.
      Bu çalışmalarda emeği geçen tüm çocuklarımızı, ailelerini, Kreş Müdürü Özlem Hanımı, öğretmenlerimizden Çiğdem Hanımı ve diğer öğretmenlerimizi, tebrik ediyorum. Umarım toplumun çekirdeği olan  çocuklarımız, bu estetik öngörü ve yaratıcı temel düşünce kavramından uzak kalmazlar.
             Herhangi bir parça, kendine benzer parçalarla bir araya geldiğinde büyüyerek etkisi daha güçlenerek bütünü oluşturur. Çağdaş ve erdemli bir toplumu oluşturacak, yaratıcı düşünce alt yapısı olan çocuklarımız gibi....

                                                                                        Hesna Er Şahin
                                                                          Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Not: 1 Haziran 2013 Cumartesi günü Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda yıl sonu gösterilerini de sizlerle paylaşacaklar.