27 Haziran 2013 Perşembe

SADECE YAZILAR....








         Gazete kağıtları, eski ansiklopediler, dergiler....
Onları nasıl değerlendiririz? Çoğu kez biriktirir, sonrada istifleyerek geri dönüşüme kazandırırız. Son zamanlarda çok moda olan bir yöntem daha var. Kağıtları kesiyoruz, duvar kağıdı yapıştırıcısı bağla ile kat kat yapıştırıyoruz... Ürün hem sağlam oluyor, bağla hem  de yapımı kolay.
       Bu yöntemle eski bir eşyanızı yenileyebilir veya herhangi bir objeyi kaplayabilirsiniz. BeHeR-Tasarım ise tahta parçalarını basit bir çerçeve haline getirdi. Onu kapladı. İçine kolay ama şık bir düzenleme yaptı. Bu kısım sizin isteklerinize kalmış. Çerçeve içine deniz kabukları, küçük biblolar veya kurutulmuş çiçeklerle de düzenleme yapılabilir.


        Bu kaplama yöntemini,  beğeneceğinizi umuyoruz....    Haydi başlayalım...........
                                     
                         
                           























Çerçeve kurudu. İsterseniz bu aşamada vernik işlemi uygulayabilirsiniz.













































SEVGİYLE KALIN.....





























24 Haziran 2013 Pazartesi

BEGÜM'ÜN ÇORAPLARI


         
         Üretmek, hayal kurma ile başlar, merakla devam eder. Fırsat verilirse, yaratıcı düşünce haline gelir. Bilimle desteklenir, projelerle ''inovatif düşünce'' bağla olarak ekonomide ki yerini alır. Bu süreç,  bir çarkın dişlileri gibi birbirine bağlıdır. En küçük çark çok önemlidir. Çünkü, insanların hayal güçleri, yaşlarıyla ters orantılıdır. Yaş aldıkça hayal kurmayı bir kenara bırakarak düşünce üretmekten uzaklaşırız. Bir çok kez yaptığımız meslekler de buna izin vermez.  Oysa, ekonomisi doygun bir ülke, eş fırsatları olan bir toplum yaratmak için hayal kuran, merak eden, araştıran, bilimsel düşünen kısacası üreten bireyler yetiştirilmelidir. 

        Teknoloji tasarım dersinde öğrencilerin koşulsuz olarak hayal kurmaları, merak veya ilgi alanlarına göre düşüncelerini kurgulamaları istenir. Öğrencilerin  hayal güçleri bizi  şaşırtır ve düşündürür. Zaman zaman da çok güldürür. 

      ''Begüm 'ün çorapları'' adını verdiğimiz çalışma buna bir örnek. Bu çorap farklı mevsimler de ve farklı ihtiyaçlar için kullanılıyor. Üstelik ekonomik......Teşekkürler ve sevgiler  Begüm...



BEGÜM'ÜN ÇORAPLARI











                     YÜZÜNÜZDEN GÜLÜMSEME EKSİK OLMASIN..... 

19 Haziran 2013 Çarşamba

BeHeR Tasarım ve Bloglovin

                   Google, Reader uygulamasını 1 Temmuz itibari ile kaldırıyor. Sizde,  izlediğiniz bolgların takibini kaybetmek istemiyorsanız Bloglovin'e geçebilirsiniz. BeHeR-Tasarım'ı ise Bloglovinde takip etmek isterseniz şuraya tıklamanız yeterli. Sevgiler......

18 Haziran 2013 Salı

KİRAZ MEVSİMİ





        Şu anda kiraz mevsimi Ülkemiz de bu açıdan çok şanşlı,  bu yararlı bağla meyveden  bol bol tüketeceğiz. Çekirdeklerini değerlendirerek bir yastık yapmaya ne dersiniz... İhtiyacınız olan biraz pamuklu kumaş ve kiraz çekirdekleri.

     Bu çekirdek dolu yastığı, sıcak su torbası(termofor) kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Sıcak su torbasında olan patlama riski bu yastıkta olmadığından, bebeklerde de güvenle kullanılabilir. Bebek tenine değdirmemekte fayda var. Yaklaşık 300 W'da 1-2 dk. ısıtılabilir. Ağrıyan ve tutulan bölgelerde, yolculukta, plajda kullanabilir veya dondurucuya koyarak, buz torbası olarak da değerlendirebilirsiniz. 300-400 gr. olması yeterlidir.(Ben biraz büyük yaptığım için 1kg. çekirdek kullandım.) Çift kat kumaş  ve gevşek yapıda olması kullanım kolaylığı sağlayacaktır. 
              
            



















Kiraz çekirdeklerini bir poşet içinde dondurucuya koyarak biriktirin. Yeterli miktar olduğunu düşündüğünüzde bir yastık kılıfına koyarak ağzını sıkıca bağlayıp çamaşır makinasında yıkayın. Ya da bir süzgeç içinde elde yıkayın.Çekirdekler tertemiz olmalıdır.
 Bez üzerinde kurutun. 


Benim ölçülerimde veya kendi ölçülerinizde yastığınızı dikin. Dikme işlemini elde yapabilirsiniz.
Ben, sağlam olsun diye bir kaç kez bu işlemi tekrarlarım.

Püf noktası: Kumaş olarak, eski bir gömleğin kol parçalarını kullanabilirsiniz.




Kiraz saplarını kurutabilir ve  demleyerek çayını tüketebilirsiniz.






   SAĞLICAKLA KALIN...









              

















11 Haziran 2013 Salı

HANGİ SAYFADA KALMIŞTIM?

         


                        



               Yaz tatili yaklaşıyor. Çocuklarımız tatili hak ettiler. Birçok çocuk, ailesiyle  daha fazla paylaşımda bulunacak. Bu süreçte, çocuklarımızla  eğlenmek, öğrenmek hepsinden önemlisi kaliteli zaman geçirmek için, kitap ayraçları yapabiliriz diye düşündüm. ''Bunu ben de düşünmüştüm'' diyorsanız haydi birlikte yapalım...

               Bir çok materyalden kitap ayracı yapılabilir. Çalışmalarda ekonomik olması  ve ürün temininin kolaylığı benim için önceliklidir. Kırtasiyelerden bulabileceğiniz A4 boyutlarında PVC (laminasyon film) kaplamalar ucuz ve kullanımı kolay olacaktır. Anlaşıldığı üzere en önemli materyalimiz. Bu, kimliklerimizi kaplattığımız malzeme. Gerisi, size kalmış ne isterseniz o.





Eski pullar, kurutulmuş çiçekler, sevdiğiniz fotoğraflar, kumaş parçaları, sakladıysanız çocuğunuzun bebeklik saçı, anısı olan biletler, gazete yazıları vb. olabilir. Ben oğlumun dergilerinden sakladığı, ''garip ama gerçek'' sayfalarından ve kendi renkli kağıtlarımdan faydalandım.







İşaretli yerden dikkatlice PVC kaplamayı kesin. Bu aşamada, isterseniz farklı biçimlerde tasarlayabilirsiniz. Daire, kalp gibi. Sıra, içine koymak için gerekli materyallerde...



Dergi kağıtlarının,  sevdiğim yazılarını  kontür çizgilerinden kestim. Bu işlemi, her yaştan çoçuk severek yapacaktır. Delik zımba ile bir çok konfeti hazırladım. Çok eğlenceli, baktım hızımı alamamışım, renkli gördüğüm ne varsa kestim...



En zevkli bölüm.... Çocuklar bunu çok seviyor. PVC kaplamanın arasına  istediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz. Ancak  arkasının görüneceğini unutmayın!


Hepsi tamam mı? O halde, ayraçlarınız ütüye hazır. Sert bir zemin üzerinde daha başarılı sonuç alınıyor. Bu  nedenle  mutfak tezgahına, eski bir çarşafı 3-4 kat serebilirsiniz. Ayraçları, çarşafın arasına yerleştirin. Dikkatli olmalısınız zeminde, ayraçta zarar görmemeli. Ütünün buharını kapatın, pamuklu ayarına getirin, her yüzü için 10 kadar sayın. PVC yapıştı diyorsanız, soğuması için biraz bekleyin.  Sivri köşeleri yuvarlak olarak kesin ve düzeltin.



Şimdi süsleme zamanı....




Ne isterseniz kullanabilirsiniz. İsterseniz, ayraçlar sade şekilde kalabilir!













İYİ OKUMALAR...SEVGİYLE KALIN...








8 Haziran 2013 Cumartesi

TEKNOLOJİ TASARIM SERGİSİ


         Okulumuz, teknoloji tasarım sergisinden bir kaç çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Teknoloji Tasarım Eğitimi dersinin  1. Döneminde  ''düzen kuşağı'' çalışmaları yer alır.

Öğrenciler, kağıt, karton ve benzer birimlerle bir düzen oluşturarak denge, mekan, 

bütünlük, yüzey, hacim, boyut vb. kavramları anlamaya ve algılamaya çalışırlar. Ancak düzen 

dediğimiz kavram, her durumun benzer olması ve birbirini takip etmesi değildir. Tasarımda, 

boyut, renk ve yön farkı, ezberleri bozar. Ortaya çıkan güzellik dayanılmaz olur.




       Ağır okul müfredatları  ve  sınav kaygısı ile yetiştirerek, çocuklarımızın  hayal güçlerini 

çoğunlukla   yok ederiz. Ama içten gelen ve doğal bir süreç olan tasarlama duygusu yok 

edilemez. Kısa bir tasarım eğitimi bile bunun için yeterlidir. Şimdi  çocuklarımızın yaptıklarına 

 gelin  birlikte bakalım...




     

                                                                                          
                         


    

  

    



    








Püf noktası: Bu düzen çalışmalarında sadece tekrarlar kullanılmıştır. 






     




Püf noktası:  Bu düzen çalışmalarında, tekrarlar  renk farkı ile desteklenmiştir.








    
        




       




                    




      



       

 Püf noktası: Bu düzen çalışmalarında ise, hem renk, hem yön, hem de oran farkı kullanılmıştır.