Giydirdiğimiz Ali Amca'yı artık renklendirelim... Kırtasiyelerden ve hobi mağazalarından kolaylıkla bulabileceğimiz ucuz, kullanımı kolay guaş boyayı seçtik. Guaş boya yerine su bazlı boyaları da tercih edebilirsiniz. Bu aşamada, biraz da guaş boyanın kullanım tekniğinden de bahsedelim.
GUAŞ BOYA KULLANIM TEKNİĞİ:
Kapatıcı özelliği olan su bazlı bir boyadır. Şeffaf olma özelliği de vardır. İçinde arap veya nişasta zamkı vardır. Genelde düz olan tüm satıhlarda kullanılabilir. Kapatıcı özelliği vardır ama bir kat kurumadan ikinci kat kullanılmamalı ve çok kalın bir yüzey oluşturulmamalıdır. Çünkü plaka plaka dökülme yapabilir. Boyanın çabuk kuruması istenmiyorsa içine bir miktar bal katılır. Bu durum yağlı boya izlenimi yaratır. Çok sulu kullanıldığında ise suluboya etkisi yaratır. Tutkal katılarak plastik boya görünümü elde edilebilir.
Fırça, sünger veya püskürtme uygulanması yapılabilir. Boya üzerine vernik uygulanabilir. Selülozik tineri kaldırır.
Boya bir palet üzerine bir miktar alınır. Biraz su ile iyice ezilir. İçindeki hava çıkarılır ve homojen kremsi doku oluşturulur. Fırçaya yüklenerek uygulanır. Kuruduktan sonra ikinci kat boya sürülebilir. Samur fırça tercih edildiyse, kağıt peçete ile fırça temizlenmeli ve kurulanmalıdır.
Piyasada çok ucuz ya da çok pahalı guaş boyalar bulunur. Kırtasiyelerde on renk guaş boya tüpte veya küçük 10 gr. kavanozlarda 3-8 lira arasında satılmaktadır. Daha kaliteli guaş boyaları resim ve hobi malzemeleri satan mağazalarda bulabilirsiniz.
Hesna Er Şahin
Teknoloji Tasarım Eğitimi Öğretmeni
Hesna Er Şahin
Teknoloji Tasarım Eğitimi Öğretmeni
Şimdi boyama işlemine geçelim:
Püf Noktası: Ten rengi= 2 ölçü beyaz + yarım ölçü sarı + yarım ölçü kırmızı
açık ve koyu olması için biraz siyah veya sarı
Püf Noktası: Nefti yeşil = 3 ölçü kahverengi+1 ölçü yeşil
= 2 ölçü turuncu + yarım ölçü yeşil
Sprey vernik uygulaması ile çalışma tamamlanır.
RENKLİ VE GÜZEL GÜNLER...