12 Temmuz 2013 Cuma

NEDEN DERYA'NIN DÜNYASI?

          BeHeR Tasarım, Kanaltürk'de yayınlanan Derya'nın dünyası izle programına katıldı.  Ancak, programa HeR  katıldı. Be işlerinin yoğunluğundan dolayı katılamadı. Ne yapalım  işleri, yolları açık olsun  ama önce  sağlık olsun. kardeş blog
         Yayın öncesi ve sonrası her şey çok güzeldi.  Ulaşımdan sorumlu kişilerden tutunda,  programdan sorumlu kişilere kadar.  Kanaltürk ailesinde görevli herkes çok nazik ve inceydi. Sayın Derya Baykal'ın enerjisi çok yüksek ve pozitifti. Kendilerine teşekkür ederim. Yapımdan sorumlu Beyza Argün'e ve stajyer asistanlara ayrıca teşekkürlerimi gönderiyorum.
          Bu katılım sonrası, BeHeR-Tasarım'a ve ya şahsen bizlere ulaşan,  görüş ve sevgilerini ileterek zaman, bilgi paylaşımında bulunan herkese teşekür ederiz.



      
            Neden Derya'nın Dünyası?

        Türkiye 'nin gelişim süreci içinde bir dönem geleneksel el işi sanatlarımız değerini yitirdi. Türk kadınının annesinden öğrendiği ve genetik kodları ile getirdiği veya boş zamanlarını değerlendirmek için ürettiği, ortaya çıkardığı her şey hor görüldü. Bir süre önce örgü örmek, dantel yapmak ve buna benzer el işleri vakit kaybı olarak algılandı. Yapan ve giyen üzerinde sınıf farkı oluşturdu. Türk kadınları olarak durmadan üreten her türlü baskıya karşı kafa sağlığını ürettikleriyle sağlayan bir ülkede yaşıyoruz. Bu olumsuzlukları giderecek tavırlara ihtiyacımız var.
      İnsanlar tarafından tanınan,  sevilen  ve sanat camiasından bir kişinin yukarıda anlattığım konuları gündeme getirerek çeşitli TV kanallarında programlar yapması bu bakış açısını biraz olsun değiştirdi. Ama daha çok yolumuz var. Çünkü üretiyoruz, onun geri dönüşümünü sağlayamıyoruz.  Bu aşama daha da önemli. Üretilenler sandıklarda, çekmecelerde saklı kalıyor. Ya da ederini, değerini bulmuyor. 
        Neden bizde Japonya gibi kağıt katlamayı sanat dalı haline getirmeyelim?  Bakanından öğrencisine kadar, yaşlısı genci origami bağla yapıyor.  Bunun eğitimini alarak büyüyor. Ve tanıtıyor. Büyük annelerimizin  kaneviçeleri bağla aynı saygıyı neden hak etmesin? Türk Milletine özgü bunun gibi yüzlerce geleneksel el sanatını sayabiliriz.   Gelişmesi ve değerlenmesi için çaba harcayabiliriz...




                                                                                 


            Benim hala umudum var.  Bizim çocuklarımız daha güzel işler yapacaklar.....



4 yorum:

  1. Canim beherim yine cok guzel bir yazi yazmissin kendi adima cok tesekkur ederim birlikte katilacagimiz gunlerde gelecek insallah

    YanıtlaSil
  2. Canım beherim dayanıklı, berrak ve ölçülüyüz daha ne olsun. Zaten hep birlikteyiz. Umarım dediğin gibi de olacak.

    YanıtlaSil
  3. Ben de ikinizi beraber görünce çok mutlu olacağım.HER kısmına bayıldım. Zarif,ölçülü,paylaşımcı...
    Cuma günü yorum yazmıştım ama sanırım yanlışlıkla Deryaya çıkacağınızı bildiren bir bloga yazmıştım.
    Beğenilerimi tekrar edeyim,sevgiler yollayayım.

    YanıtlaSil
  4. Nalan hanım merhabalar... Bir önceki iletinizi de aldım. hatta cevap da yazdım. Önceki kayıtta ilginiz ve sevginiz bizi çok mutlu etti. sevgiler....Hesna.

    YanıtlaSil